Total Kheops af Jean-Claude Izzo

krimi

Fortrinlig kulsort noir-krimi fra det sydende syden vinder i sær på sit ypperlige portræt af den pittoreske heksekedel, Marseilles.

Hvis Gud havde eksisteret, havde jeg kvalt ham på stedet. Med de bare næver. Uden tøven. Med de fordømtes vrede.”

Den altoverskyggende hovedperson i Total Kheops, første bind af en trilogi af digteren og essayisten Jean Claude Izzo(1945- 2000), er forstadsstrisseren Fabio Montale. Han er som en rigtig noir-detektiv skal være: desillusioneret, melankolsk, med en blakket fortid han forsøger at gemme bag indtag af mad, smøger, damer og sprut- alle fire helst i store mængder. Men han har dog også mere originale træk som hans passion for bøger, boksning og fiskeri. Og så har han Marseilles i blodet, idet han selv er et resultat af den store smeltedigel som byen udgår, fransk-italiener som han er.

Montale er egentlig ved langsomt at trække sig tilbage fra den korrumperede sump som Marseilles er, men da hans to barndomsvenner myrdes, de valgte begge(hvis de da havde et valg) at fortsætte en kriminel løbebane, som Montale sprang fra, bliver han mod sin vilje suget længere og længere ned i en mørk, kompleks og grim historie, der involvere politik, racisme og mafiaen.

Det er en fermt fortalt historie, der samtidig afdækker Montales egen fortid. Ud over denne elementært spændende historie får vi som læsere et stemningsmættet og farverigt portræt af byen og den brogede skare af mennesker, der befolker den: franskmænd, italienere, spaniere og ikke mindst arabere og afrikanere.

Det er en by, der set gennem Montales øjne får et melankolsk anstrøg, da byen ligesom er i forfald, glemt, mentalt fjern, som den ligger fra hovedstaden. Og også dens stolthed, havnen, som tidligere kastede mange arbejdspladser af sig, er ikke hvad den har været.
Romanens spring mellem nutid og datid kan måske i begyndelsen virke lettere forvirrende, idet Montales hyppige associationer uden overgang glider ind over handlingsplanet, men man vender sig hurtigt til det, og det fungerer faktisk rigtig godt.

Bogen er, som nævnt første del af en trilogi, og efter at have læst Total Kheops glæder jeg mig rigtig meget til at læse, hvad der videre hænder for vor anti-helt Fabio Montale. Med andre ord er Total kheops en rigtig kvalitetskrimi med det hele: spændende handling, sproglig elegant, gode persontegninger og et funklende by-portræt.

Titlen, Total Kheops er en reference til en fransk rapsang og spiller på det apokalyptiske i total kaos.

Ekstrainfo: Total Kheops er udgivet på Forlaget Labyrint, der på sin hjemmeside skriver, at dets erklærede ambition er, at promovere nutidig fransk litteratur ved at udgive nye franske krimier og derved samtidig nedbryde nogle af de fordomme, som forlaget mener, præger danskeres opfattelse af fransk litteratur. Hvis de kommende udgivelser holder samme høje standard, kan man kun glæde sig og påskønne det gode tiltag.