The Americans, amerikansk dramaserie af Joseph Weisberg

film og tv-serier

Veltunet amerikansk dramserie om et russisk spion-ægtepar, der under dækidentiteterne, Philip og Elizabeth Jennings, udgiver sig for at være almindelige amerikanere i 1980’ernes USA.

Den Kolde Krig optrappes, mistroen hersker, og det af KGB arrangerede ægteskab slår dybe revner.

Spørgsmålet er, hvem man kan stole på, når ingen helt er hvad de giver sig ud for at være, og end ikke ens børn, ved hvem deres forældre i virkeligheden er?

Et helt almindeligt par

Philip og Elizabeth bor i en forstad til Washington, hvor de i naboernes øjne lever et helt gennemsnitligt middelklasseliv i forstaden med to børn og almindeligt arbejde på et rejsebureau. Men det er kun på overfladen, at alt tager sig tilforladeligt ud, for i virkeligheden er de to toptrænede KGB-agenter, der udfører alt inden for spionage, afpresning, aflytning, og hvad ellers Kreml beordrer.

Hele deres liv – ægteskabet, de renskurede børn, arbejdet, boligen og så videre – er en gennemført facade konstrueret af KGB med den hensigt at lade dem operere som spioner uden at de vækker nogen form for opsigt eller skille sig ud fra mængden.

Virkeligheden slår revner i fiktionen

De ved meget lidt om hinandens fortid, og deres russiske modersmål er det dem forbudt at bruge. De har et netværk af spioner og informanter under deres kontrol, og dem må de forsøge at styre, når opvasken er taget, børnene lagt i seng, og det er sikkert at bevæge sig ned i husets hemmelige kælderrum, det eneste sted, hvor de uforstyrret kan tale om deres missioner.

Langsomt er der vokset en form for intimitet frem mellem de to ægtefæller, men den bliver konstant sat på prøve af de farlige og ofte også erotiske forhold, de er tvunget til at have, til enten uvidende informanter eller folk med en eller anden forbindelse til amerikanske sikkerhedshemmeligheder, som Moskva vil have sine lange grådige fingre i.

Yderligere tilspidses situationen af det forhold, at Philip er ved at miste den ideologiske overbevisning, det er ikke længere kun ud ad til, han lader sig integrere, men også i sit tidligere så russerrøde hjerte.

Tilbage til 80'erne

Som om det ikke var tilstrækkeligt til at give de fleste søvnløse nætter, så flytter en ny nabo ind, og tra da da da... naboen, Stan, viser sig at være FBI-agent med speciale i kontraspionage!

Som det gerne skulle fremgå, er buen spændt til det yderste, hvad angår drama og spænding, men serien bevarer i langt de fleste afsnit sin troværdighed.

Dette skyldes til dels det vellykkede skuespil, men også det overbevisende tidsbillede, samt ikke at forglemme, manuskriptforfatterens indgående kendskab til spionage, agenternes metoder og den rå og kyniske verden, som spionerne må færdes i. Manden bag serien, Joseph Weisberg, er nemlig selv tidligere CIA agent.

Resultatet er et medrivende og kun til dels nostalgisk blik på 1980'erne med reaganisme, atomfrygt, yuppier og en kold krig, der bliver stadigt varmere, som kampen mellem efterretningstjenesterne tager til.