Stasiland. Scener bag muren af Anna Funder

historie

’Jeg har været på eventyr i Stasiland … jeg har været et sted, hvor det, der blev sagt, ikke var sandt, og det, som var sandt var forbudt. Et sted, hvor folk forsvandt bag døre for aldrig siden at blive set eller blev smuglet ind i andre verdener’

Den australske forfatter med danske aner, Anna Funder, har skrevet den bedste og mest velskrevne bog, jeg har læst, om almindelige menneskers liv og kamp for at overleve et totalitært regime som det hedengangne DDR.

’Ting er kommet bag glas men det er endnu ikke forbi’

Anna Funder befandt sig i slutningen af 90erne i Berlin, hvor hun arbejdede for en tysk mediekanal. Muren var faldet, Tyskland genforenet og på vej frem, men fortidens ugerninger og svig lægger sig ikke sådan pænt til rette så beskueren på sikker afstand kan studere det i museers montre eller i historiske oversigter.
Det gik op for Anna Funder, at fortiden er særdeles levende inde i hovederne på de Østtyskere, der har måttet leve under det kommunistiske regime.

Det er den historie hun gennem bogens interviews ønsker at afdække: hvordan det var at leve i totalitært overvågningssamfund, hvor det hemmelige politi Stasi på et tidspunkt havde en informant for hver 6,5 østtysk borger, hvad gjorde det ved menneskene, at de konstant blev tvunget og afpresset af regimet til at foretage umulige valg, og hvad var det for nogle mennesker, der holdt dette uhyrlige overvågningsapparat i gang? Hvorfor gjorde de det? Denne undrende interesse er bogens drivkraft.

Every breath you take, Every move you make, Every bond you break, Every step you take, I'll be watching you

I løbet af de fyrre år som ’Firmaet’, som den Østtyske sikkerhedstjeneste Stasi blev kaldt, eksisterede, producerede det ligeså mange dokumenter, som der var blevet skabt i løbet af hele Tysklands historie siden middelalderen. Hvis de sagsakter Stasi havde på deres landsmænd blev stillet på højkant ville det danne en 180 kilometer lang linje!

Bortset fra måske vore dages Nordkorea er DDR det tætteste, vi kommer på et rendyrket overvågnings-og-kontrolsamfund i orwellsk forstand, med et paranoidt overvågningssystem, der i omfang langt overgår såvel Nazitysklands som Sovejtunionens. Når først en person var klassificeret som ""Statsfjende"" kunne Stasi frit overvåge alle detaljer i hans liv. Lige fra hvilke bøger han læste, til hvilken øl han foretrak. Det var en indre hær med et bureaukrati med forgreninger gennem hele det østtyske samfund.

Miriam

I centrum af fortællingen står historien om Miriam, der som teenager forsøgte at flygte over muren, blev fængslet, traumatiseret af opholdet, løsladt, chikaneret og udsat for konstant overvågning.
Da hendes mand bliver fængslet og dør i Stasis varetægt, lyver stasifolkene, og de påstår, at der var tale om selvmord. Og Stasi nægter at udlevere liget til Miriam. Hun kæmper stadig for at få vished om, hvad der hændte hendes mand.

Hun håber en dag at de såkaldte ’puslespilskvinder’ vil kunne komme frem med oplysninger, hvis hendes mands sag skulle være blandt de enorme mængder sagsakter som Stasi havde held til at makulere inden den gamle verden styrtede i grus.

Bag om klicheerne og fordommene

Det er en smukt skrevet og meget personlig bog, der med sine indlevende, loyale og ikke-fordømmende portrætter lader såvel ’bødler’ som ’ofre’ komme til orde, uden der dog hersker tvivl om, hvor Anna Funders sympati ligger. Mange af skæbnerne vil jeg bære med mig også længe efter, bogen er lukket.
Bogen menneskeliggøre på fortræffelig vis Historien(med stort H) og når bagom de sort-hvide, nemme, trygge, forudsigelige og entydige beskrivelser af, hvem der tjente diktaturet, og hvem der var dets offer. Som man vil finde ud af, hvis man læser bogen, er kridtstregen ofte millimeter tynd mellem de to.

Og den personlige integritet sattes i det perverse samfund på så hårde prøver, at kun nogle ganske få ekstremt beundringsværdige individer står tilbage som rene og uplettede.

P.S. Snart udkommer på Gyldendal Anna Funders romandebut

Alt hvad jeg er der er en historisk roman også fra Tyskland om modstandskampen mod Hitler. En roman jeg ser meget frem til at læse efter at have stiftet bekendtskab med Stasiland.