Slagterheste ad Mick Herron

krimi

Slagteheste er en meget engelsk spionroman med tør humor og indestængt vrede og efter ganske sindig trav de første små 100 sider, tager begivenhederne fart, da en unge pakistaner bliver kidnappet og truet med halshugning

’Slagteheste’ er tidligere agenter i MI5, der har gjort så tilstrækkeligt i nælderne, at de er blevet taget ud af den operationelle tjeneste og nu på ubestemt tid er parkeret i et forfaldent hus med afskallende nikotinfarvede vægge, råd og generel mistrøst i en nedslidt del af London.

Her får de tiden til at gå med at skubbe papir, clips og affald rundt i kedsommelige bureaukratiske cirkler.

De faldne agenter står under ledelse af den excentriske og usoignerede Jackson Lamb, en overlever fra Kold Krigsdagene, der virkelig forstår at gøre egen dybe misfornøjelse til andres – blandt andet hidkalder han ofte sine underordnede ved blot at banke i gulvet med en kost-.

Vi bliver præsenteret for slagtehestene en efter en, med hver deres historie og baggrund for at befinde sig i dette uhumske opbevaringssteds uden udsigt til absolution og dermed tilbagevenden til en virkelig karriere.

Mick Herron benytter sig i skildringen af typisk engelsk underspillet humor, sarkasme og hyper klassebevidsthed i de rivaliserende kampe i Slagterhuset såvel som i efterretningstjenesten generelt efter devisen: din bedste ven er din værste fjende.

Den læser, der forventer fart og spænding fra side 1, kommer til at væbne sig med lidt tålmodighed, for plottet tager først sin begyndelse godt 100 sider inde i bogen, da Slagtehestene bliver involveret i sagen om en kidnappet muslimsk dreng, der på internettet bliver truet med at halshugning, men så kommer slagtehestene også op i galop i et plot med flere overraskende twists undervejs, som der ikke skal afsløres mere om her.

Intrigen er spændende, men bogen vinder nok mest på personbeskrivelsen af de skæve og skøre krikker, der forslåede traver rundt som slagteheste, men som, da alvoren melder sig, endnu har noget af væddeløbshestens fart og styrke gemt inde i sig.

Slagterheste er første bind i en serie på foreløbig fem romaner, for hvilken Mick Herron har vundet adskillige priser.

Anmeldereksemplar fra Forlaget Olga

Slagteheste af Mick Herron
367 sider
Oversætter Allan Hilton Andersen
Forlaget Olga