Skældsordbog for dannede mennesker af Erik Bøegh

essay

Tidligere lektor på Herning Gymnasium Erik Bøegh har skrevet en uundværlig bog for den, der nok ønsker at få afløb for både vrede og frustrationer (og hvem gør ikke det?), men som ikke ønsker at forfalde til simple vulgariteter, plumpe anglicismer og/eller latrinære udtryk

Den lille bog kommer anbefalet af den dannede hidsigprop, Bertel Haarder, der ved flere lejligheder nok kunne have haft god gavn af den, til at variere sine udtryk, når han svingede den sproglige krabask over uduelige journalister, der efter hans mening spildte hans tid, mens risengrøden til hans store fortrydelse blev både kold og klæg.

Til ham og ligesindede kommer Erik Bøgh til undsætning med sine godt 300 skældsord, som det dannede menneske frit kan benytte sig af. Om udvælgelsen skriver Bøegh på karakteristisk ironisk - selvironisk vis således:

Der er ved udvælgelsen af skældsordene sket en frasortering af vulgære og latrinære udtryk, som dannede mennesker absolut ikke burde benytte. For mindre dannede eller helt udannede mennesker havde jeg oprindeligt tænkt mig at udarbejde en ‘Ordbog over skældsord for normale sprogbrugere’ men efter at have set en liste på internettet med ca. 300 nedsættende udtryk, som folk faktisk bruger, har jeg - lettere chokeret - indset at denne opgave ikke er noget for mig. Udannede sprogbrugere må klare sig selv.

He, he, mon ikke den tidligere inspektor og lektor i sine mange år på gymnasiet dog har hørt det meste - også af den jargon, der bliver trukket op fra den beskidte nederste skuffe, som mange i ungdommen dyrker?

Men lektorens påtagede, lidt verdensfjerne bornerthed er både lun og passende i rollen som selvbestaltet sprogopdrager.

Det er selvfølgelig den generelle tab af dannelse og dermed forfladigelse af sproget - tsk, fulgt af en let, blasert hovedrysten - der er dyret i åbenbaringen. Denne omsiggribende forfladigelse af sproget, når selvfølgelig også skældsordenes rækker.

Selv ellers dannede mennesker, er det forfatterens observation, griber nemlig alt for ofte ned i latrinspanden efter selvfornedrende vulgære udtryk, der så uelegant tværes ud af på papiret eller i ud luften, og derved forøges den sproglige forurening.

Derfor dette skældsords-vokabular med indlagt rettesnor. Erik Bøegh kommer med etymologiske forklaringer samt vejledning til hvilke ord, der bør bruges i hvilke situationer samt med begrundelser for, hvorfor nogle ord er medtaget, selvom forfatteren ikke kan anbefale brugen af dem.


Bertel Haarder
Hmm ...halunk, chikanør, distanceblænder eller pedant?
Når alt bare bliver alt for meget, mand, så er det Bøeghs lille røde skældsordbog er god at have i hu eller hænde

Her er blot et par af de skældsord, jeg vil bestræbe mig på at bruge noget mere, når situationen indbyder til det, og hvornår gør den ikke det?! :

Afgudsdyrker, apparatnik, baryler, dosmer, drønnert, døgenigt, dåre, eddikebrygger, farisær, fløs, grobrian, jammerkommode, krapyl, kæltring, libertiner, misæder, nidding, noksagt, posekigger, slambert, slubbert, sofist, starut, stymper, tugthuskandidat, tølper, usselryg.

Skulle man være i tvivl om ordenes betydning eller ønsker man flere, må man selv købe, subsidiært, låne bogen, der varmt kan anbefales.

Ét ord, synes jeg dog klart mangler, nemlig ordet: sjuft, et godt stærkt ord, som føles befriende at sige, men som måske alligevel er for groft for den dannede med mere følsomme øre end mine?

 

Skældsordbog for dannede mennesker af Erik Bøegh
Forlaget Veivad
www.vejvad.dk
95 sider.