Rejse i frygt af Eric Ambler

krimi

Genudgivelse af en af mellemkrigstidens klassiske spionromaner

Mørket sænker sig over Europa

Vi befinder os i Istanbul i slutningen af 1930erne. Den lidt kedelige og formelle Graham er i sin egenskab af ingeniør med speciale i våben blevet sendt til Tyrkiet, hvor det engelske firma, han arbejder for, forventer at han afslutter en aftale med den tyrkiske flåde.

Graham er af den overbevisning, at han allerede har set, hvad kontinentets natteliv kan byde på, og han tæller derfor timerne til, han igen er hjemme i Old England ved sin kones side i den sikkert velfriserede have med en dejlig kop te på bordet og en spændende bog i hånden.

Men det, der skulle have været en formalitet, udvikler sig til et mareridt, da Graham bliver forsøgt myrdet på sit hotelværelse. Han bliver af den tyrkiske efterretningstjeneste underrettet om, at en lejemorder er ude efter ham.

Som den stiff upper lip , han er, nærer Graham en dyb afsmag for ethvert tilløb til melodrama og hysteri. Derfor forsøger han indædt at overbevise sig selv og den tyrkiske efterretningstjeneste om, at der må være tale om en fejl: hvem skulle dog ville myrde ubetydelige mig?

En brik i et storpolitisk spil

Først da handlingen skrider længere frem, står det endegyldigt klart for den vel naive og tykhovedet Graham, at han er fanget i det dødsensfarlige storpolitiske spil, hvor Englands alliance og mulige våbenaftale med Tyrkiet er dårlig nyt for det nazistiske Tyskland, der har sine mange spioner spredt rundt omkring i de europæiske storbyer.

Flytransporten til og fra Istanbul er midlertidig stoppet på grund af et kraftigt jordskælv, og Graham bliver derfor forsøgt smuglet ud af Istanbul på en italiensk damper med kurs mod Genova.

Men dræbernissen flytter så at sige med; om bord på skibet er nemlig også, foruden en tyrkisk handelsmand, en fransk kurtisane og hendes alfons, et fransk ægtepar og en tysk arkæolog, en meget væmmelig rumænsk lejemorder. Men det er nat i Europa og tingene og personerne er ikke altid, hvad de tager sig ud for - der venter Graham en lang og usikker rejse om bord på det italienske skib.

Fader til den moderne spionroman

Fra en noget langsommelig og næsten karikeret begyndelse, hvor Grahams flegmatiske personlighed utrætteligt bliver banket ind i læseren, opstår der i anden del en helt anderledes intens spænding, da Graham befinder sig på det italienske skib uden nogen mulighed for flugt. Den enkelte er blot en lille fisk i et enormt hav fyldt med glubske brune, sorte, røde og hvide hajer.

Romanen er farvet af sin tids usikkerhed, pessimisme og de voldsomme politiske brydninger. Og det til tider bedagede udtryk og langsommere tempo hensætter læseren til en ikke så fjern og dyster fortid umiddelbart før udbruddet af nok en verdenskrig.

Mange senere spionforfattere såsom Graham Greene, Robert Harris og vores egen Leif Davidsen har tydeligvis fundet stor inspiration hos Eric Ambler. Den amerikanske spionforfatter Alan Furst har på et tidspunkt sagt, at han faktisk begyndte at skrive sine storpolitiske spionthrillers, der alle foregår i årene umiddelbart op til 2. verdenskrig, fordi Eric Ambler ikke længere er her til at skrive dem.

Rejse i frygt af Eric Ambler
oversat af Arne Herløv Petersen
256 sider, Rosenkilde og Bahnhof