Kaffehandleren af David Liss

historie krimi

Humor, spænding og den dejligste duft af kaffe breder sig udover siderne i David Liss’ historiske roman fra 1600 tallets Amsterdam, hvor fundamentet for det moderne forretningsliv bliver grundlagt med aktieselskaber, obligationer, prismanipulationer og rigdomme, der bliver vundet og tabt på et øjeblik.

Vi er i Amsterdam i året 1659. Den portugisiske jøde, Miguel Lienzo, har som så mange andre af sine trosfæller i Amsterdam fundet et fristed for religiøs intolerance og inkvisitionens nådeløse forfølgelse.

Miguel er børshandler på råvarebørsen og klarer sig godt, indtil han med ét slag taber alle sine penge på en mislykket sukkerhandel. Han står nu i dyb gæld og bliver konstant presset af kreditorerne, der vil have deres penge, og for at komme ud af sin håbløse situation, er han nødt til at finde ny dristige investeringsmuligheder.

Den charmerende Miguel er af nød logerende hos sin smålige, bitre og livs-forskrækkede bror, og de to kommer ikke just godt ud af det med hinanden.

Den hede djævledrik

Men en dag møder Miguel en rig, forførisk hollandsk enke, der overtaler Miguel til, at de sammen skal satse på handel med den endnu lidet kendte brune bønne, kaldet kaffe. Men fjenderne er mange og ikke mindst viser den magtfuld jøde, Solomon Parido, som Miguel har en kedelig fortid med, at være villig til at sætte alt ind på at obstruere Miguels kaffe-eventyr.

Solomon er medlem af den jødiske Ma’ amad, der ser det som sin opgave at holde trosfællerne i kort snor – ikke ulig den Spanske Inkvisition, som mange af jøderne ellers er flygtet fra. Men der er mange andre, som også har et horn i siden på Miguel, og det er svært for læseren og hovedpersonen at greje, hvem der er ven, og hvem fjende i det dobbeltspil, forstillelse og bedrag, der bliver ført på mange planer.

Historisk atmosfære og grum humor

Den amerikanske forfatter skriver med stor indsigt og detalje om datidens Amsterdam og de økonomiske spekulationer – indimellem kan det for en humanist være svært at følge med på de indviklede transaktioner på børsen – men ellers er det en rigtig underholdende roman med gode tidstegninger, interessante personer, spænding og en befriende styg, sort humor, som for eksempel, når de to Lienzobrødres forhold skildres således:

Daniel havde aldrig næret varme følelser for sin bror. De havde altid konkurreret indbyrdes. Hun vidste [brorens kone] at da de var drenge, havde deres far fortalt dem, at Lienzobrødrene aldrig havde kunnet enes, siden deres tip-tip-tipoldefar havde slået deres grand-grand-grandonkel ihjel under et skænderi i en beværtning. Når han så drengene lege lykkeligt sammen, mindede han dem om denne tradition.

Bogen kan anbefales til alle kaffeelskere og andre, der holder af en let og meget underholdende historie fra svundne tider. Og måske minder historien slet ikke så lidt om noget, vi kun kender alt for godt med bobler, der brister og varm luft, der stiger op fra London Stock Exchange, Wall Street og rundt omkring på verdens børser.