Justified, amerikansk tv-serie af Graham Yost

film og tv-serier

Justified er moderne politi-western med action, hårdkogt humor og skarpe dialoger i et vaskeægte hillbilly-miljø.

Som serien skrider frem, vinder figurerne mere og mere dybde, og det er miljøet, de særegne personer og deres komplicerede (familie-) relationer, som serien først og fremmest interesserer sig for, mens forbrydelsen og dens opklaring mere er gnisten, der antænder dramaet.

Elmore Leonards univers

Serien bygger på romaner af den just afdøde amerikanske krimiforfatter, Elmore Leonard, hvis skarpe humor, intense miljøbeskrivelse og præcise dialogkunst går tydeligt igennem i serien. Seriens hovedpersonen er U.S. Marshall Raylan Givens overbevisende spillet af Timothy Olyphant der også var sherif i western-serien Deadwood.

Hvor han i Deadwood var en noget entydig stivstikker, en sammenbidt og forpint moralist, der udfolder Olyphant i rollen som Rayland Givens hele repertoiret: rå gunslinging machomand: dommer og bøddel i én og samme person, charmerende gavflab med stort kvindetække, og indestængt søn af en uforbederlig småforbryder, der gør sit til at gøre livet så besværligt som muligt for vor helt.

Tilbage til fortiden

Da Givens nok en gang går over stregen og udøver selvjustits på en mafioso i Miami, bliver det for megetfor hans overordnede, der som straf sender ham tilbage til den hjemstavn, han har flygtet fra hele sit liv: Harlan County, i Kentucky.

 Det bliver derfor til et gensyn ikke bare med faderen, men også med hele miljøet og den neo-nazistiske bande af små-og stor-forbrydere i og omkring den indflydelsesrige Crowder-familie. Højdepunkterne er de hidsige konfrontationer mellem Givens og den karismatiske, intelligente og helt uberegnelige Boyd Crowder.

Nye højder

I sæson 2 konfronteres Rayland igen med fortiden i skikkelse af Bennett-familien, der i årevis har rivaliseret og kæmpet med netop Givens-familien. Bennettfamiliens overhoved er Mags Bennet, eminent spillet af Margo Martindale, der med sin isenkram som lovligt dække styrer hele narkotikasalget med hjælp fra sin bande af koldblodige rednecks. Hun ser umiddelbart trind og tilforladelig ud, men det er blot et skalkeskjul under hvilket gemmer sig en sand djævel, en skruppelløs og ærgerrig forbryder, der er vant til, at hendes vilje er lov i hele lokalområdet.

Og der bliver en frygtelig ballade, da et stort kulmineselskab vil gøre regning uden vært, og tror det kan sætte sig ud over den snarrådige Mags Bennett.

I Sæson 2 når serien helt nye højder: det er ekstremt underholdende, elementært spændende, men der er også blevet plads til lavmælte, men fornemme skildringer af tragiske skæbner og usentimentale, men alligevel stærkt rørende hændelser.

Anden sæson løfter Justified op i nærheden af Breaking Bad, og hvis serien kan fortsætte på samme niveau, er der virkelig noget at se frem til.