Islamisk stat af Loretta Napoleoni
Denne lille, men vigtige bog argumenterer overbevisende for, at Islamisk stat er en ny og ubeskrevet form for terrorisme.
Den internationalt anerkendte analytiker af terrorisme Loretta Napoleoni gennemgår opkomsten af den militante islamiske organisation IS og forklarer samtidig dens appel og styrke, der har gjort den til en magtfaktor i Mellemøsten.
Mediernes forfejlede billede
Loretta Napoleoni ønsker at gøre op med, hvad hun ser som mediernes entydige billede af Islamisk stat som en tilbagestående og barbarisk anakronisme i stil med Taleban eller al-Qaeda, der er styret af blind ideologi og bloddrikkende fanatisme.
Havde det ’bare’ været tilfældet, ville det have været lettere for Vesten at afskrive såvel som at besejre IS. Islamisk stat er udover at være ekstrem voldelig også et resultat af moderne teknologi, globalisering og en overraskende pragmatisk indstilling, skriver Napoleoni.
Et nyt kalifat i det 21. århundrede
IS' mål er at ophæve grænserne, som Sykes-Picot-aftalen etablerede i 1916, og genetablere Islams guldalder med et nyt stor-kalifat. IS udspringer af al-Queda, eller måske rettere af den berygtede, nu afdøde terrorist, al-Zaraqawi og hans brud med selvsamme al-Queda.
Hvor al-Queda fokuserer på at bekæmpe Vesten og USA, der ønsker al-Zaraqawi og hans efterfølger, den myteomspændte al-Baghadadi, med terror som våben at erobre et landområde, som de skridt for skridt kan udvide, efter grundig sekterisk udrensning, til det omfatter forne tiders kalifat.
Derfor så IS også hurtigt muligheder i stedfortræderkrigen i Syrien, hvor regionens stormagter bekæmper hinanden. Her lykkedes det organisationen at skaffe stor bistand fra blandt andre Saudi Arabien, samtidig med at de kæmpede deres egen kamp med helt egen dagsorden, som bestod i at grundlægge en stat i det hellige Syrien.
Vestens blindhed
De vestlige magter og efterretningstjenester har af uransagelige grunde været blinde for denne udvikling og for IS' overraskende store appel. Derfor fik IS mulighed for at lukrere på at den irakiske premiereminister al-maliki, der er shia-muslim, ikke ville dele magte med andre befolkningsgrupper end sin egen. Det forhold sammen med hærens opløsning – den traditionelle magtbase per se for sunnierne – antændte for alvor den sekteriske vold.
Yderligere er det bemærkelsesværdigt at efterretningstjenesterne ikke tidligere nærstuderede IS’ brug og interaktion på de sociale medier, hvor IS opererer med Twitter konti på flere forskellige sprog.
IS kender nøje mediernes kredsløb, og det udnytter organisationen til fulde, når den iscenesætter de grusomme henrettelser, der rydder medieforsiderne, afskrækker vesten og effektivt medvirker til at hverve nye hellige krigere.
De fejlslagne stater i Mellemøsten knager grundigt i fugerne med deres dekadente og uduelige ledere, der ofte har været støttet af Vesten. Og i det lys har IS’ vision om at genrejse Islams ære og magt i denne verden vist sig at være tillokkende for mange – her må man ikke glemme, at IS også er bevidst om nytten af socialarbejde, udbedring af infrastruktur, og hvad der ellers høre til en stats opgaver at udføre – og netop det gør IS til en endnu farligere fjende for Vesten og for de befolkningsgrupper i Mellemøsten, som ikke betingelsesløst lader sig konvertere til sunni-islam.
Der er stor indsigt at hente i denne første bog på dansk om Islamisk stat.
Islamisk Stat af Loretta Napoleoni
168 sider
Tiderne Skifter