Interview med Volker Kutscher - manden bag bøgerne til Babylon Berlin

forfatterinterview krimi

Just ankommet til Horsens med tog fra sin bopæl i Køln stiller den tyske krimiforfatter Volker Kutscher beredvilligt op til et interview med Kultur-cafeen.

Vi bevæger os ud under en åben blå himmel og sætter os på en lille høj på græsplænen omme bag ved Vesthallen, hvor en fodboldkamp mellem to forårskåde serie 6 hold danner baggrundstæppe for en samtale om mellemkrigstidens Berlin, krimier, og inspirationskilder.

Er det dit første besøg her i Danmark?

Det er min første gang her i Horsens. Men ikke mit første besøg i Danmark. Jeg var i København i forbindelse med den danske udgivelse af Der nasse fisch (Den våde fisk), og så har jeg været på ferie i Legoland med mit barn.

Kan du fortælle lidt om dig selv, din baggrund, og lidt om hvordan du fandt ud af at du ville være krimiforfatter?

Altså lige siden skoleårene har jeg haft en drøm om at blive forfatter. Jeg læste litteratur på universitetet, og jeg troede dengang, at jeg skulle skrive vægtig litteratur i stil med Franz Kafka … Ha ha ha … men da jeg var færdig på universitetet, arbejdede jeg i 10 år som journalist, men jeg havde stadig en drøm om en dag at blive forfatter.

Så en dag læste jeg en samling kriminalhistorier, der alle foregik i Køln, og jeg tænkte, at det kan jeg altså gøre bedre. Jeg gik sammen med en ven og begyndte at skrive en kriminalhistorie. I begyndelsen var det mest bare som en hobby, men et mindre forlag viste interesse og godtog romanen, endda før de havde læst hele manuskriptet. Efter at have skrevet tre bøger, ledte jeg efter et større forlag, som var med på ideen om, at udgive en krimi om Berlin i årene op til nazisternes magtovertagelse.

Hvordan kom du på, at du ville skrive en historisk roman henlagt til årene op til Hitlers magtovertagelse?

Jamen den periode i tysk historie har altid interesseret mig – den og så det næsten samtidige gangstervælde i USA. Også Fritz Langs film fra perioden interesserer mig. Jeg var i Berlin før Muren faldt og gik rundt i byen, og jeg tænkte, det er det perfekte setting for en krimi med alle de vigtige historiske ting, der er sket i byen.

Du nævnte at Fritz Lang og perioden altid har optaget dig, er der andre forfattere eller værker som har påvirket dig til at skrive romaner og i særdeleshed kriminalromaner?

Puha … jo altså det skifter jo meget. Jeg har ikke én bestemt favorit, og alle, jeg har læst, indvirker nok på den ene eller anden måde. Lige for tiden er jeg meget glad for en amerikansk tegner og tegneserieforfatter ved navn Ed Brubaker, som også befinder sig inden for krimigenren.

Han er også en af mændene bag Gotham Central Police Station, der handler om, hvordan det er at være politimand i Batmans by. Han skriver nogle gode historier og er en dygtig tegner. ( Ed Brubaker er desuden manuskriptforfatteren bag tegnerne Jason Lutes: Berlin – en by af sten, og Berlin – en by af bly, fandt jeg senere ud af red.)

For at vende tilbage til den historiske kontekst for dine bøger, kan du fortælle lidt mere om, hvorfor den har sådan en fascinationskraft?

For mig begyndte det med forfatteren Erich Kässner, hvis børnebøger fra perioden Emil og detektiverne, jeg bare slugte. Senere læste jeg også hans andre værker for voksne.

Jeg synes det er interessant, at i 20erne tog man overhovedet ikke nazisterne alvorligt, mens i begyndelsen af 30erne nød nazisterne stor opbakning i den tyske befolkning. Folk vidste ikke, hvad som ville komme, og da det efterhånden var for sent, ville de ikke åbne øjnene for, hvad det var som foregik.

Men altså i mine romaner er det politiske mere i baggrunden, som et baggrundstæppe. Jeg vil vise, at ikke alt var politik. Det meste af tiden levede folk jo bare deres liv og gik op i helt andre ting. Kun gradvist, som vi kommer længere frem i tiden og i mine romaner, begynder politik at spille en stadig større rolle. Min hovedperson interesserer sig jo heller ikke for politik.

Ja hvordan vil du selv beskrive din hovedperson Gereon Rath, hvem er han?

Han er ikke en nice guy, men jeg kan godt lide ham. Han er ikke nogen superman, men derimod et almindeligt menneske med fejl og mangler. Han er ikke altid lige snu, men han forsøger at klare sig igennem. Han lyver både overfor sine overordnede i politiet og overfor sin kæreste, der er en frigjort kvinde, hvilket volder ikke så få genvordigheder for Gereon Rath.

Juraen betyder ikke noget særligt for ham, men til gengæld har han en særdeles stærk retfærdighedssans.
Der er nu udkommet to bøger i serien på dansk, hvor mange har du skrevet og hvor mange har du planer om at skrive?

I Tyskland er der udkommet tre bøger. Den tredje bog foregår i 1931, og jeg er lige blevet færdig med den fjerde roman i serien. Min tredje roman Goldstein mikser min fascination for Berlin i mellemkrigstiden med amerikanske gangstere. Den handler nemlig om Abraham ’Abe’ Goldstein en amerikansk jødisk gangster, der kommer til Berlin, og som, efterhånden som det går op for ham hvad nazisterne står for med jødeforfølgelser og antisemitisme, vælger at tager kampen op.

Jeg ved endnu ikke, hvor mange romaner, jeg ender med at skrive i serien. Jeg ved blot at Gereon Rath i hvert til fælde ikke længere skal være i politiet, efter det bliver slået sammen med SS. Jeg vil ikke have han skal arbejde for SS! Måske bliver den sidste roman om Olympiaden i 1936 …

Et sidste spørgsmål: Hvor meget betyder research for dig, før du går i gang med at skrive romanerne?

Rigtig meget. Jeg sætter mig grundig ind i perioden læser mange bøger og bunker af aviser fra den periode som mine romaner omhandler.


Interviewet er slut og Kutscher skynder sig ind, da han om 5 minutter skal op på scenen og tale om sin nye bog.

Interviewet er fra 2012