Gregor i underlandet af Suzanne Collins

fantasy

Af Lene Dybdahl

En spændende, medrivende og rørende fantasy-fortælling om et parallelt univers, en profeti og en dreng, som forbyder sig selv at håbe.

Den 11-årige dreng Gregor har fået til opgave at passe sin 2-årige lillesøster Boots, mens hans mor er på arbejde. Hans far forsvandt for 2 år siden, og siden den dag har Gregor forbudt sig selv, at forestille sig hvor dejligt, det ville være, hvis han kom tilbage.

Da Boots en varm sommerdag falder gennem en åbning i vaskekælderen under deres lejlighed i New York, kaster Gregor sig efter hende, og de lander begge i en parallel verden, kaldet Underlandet. Her lever nogle mennesker, som aldrig har set dagslys. Blandt Underlandets talende væsener tælles også kæmpeinsekter, rotter og flagermus.

Gregors eneste tanke er at slippe væk fra Underlandet og hjem til New York igen, men da det går op for ham, at hans far holdes fanget et sted dernede, går han ind på at tage ud på en ekspedition for at redde ham.

Forfatteren Suzanne Collins er mest kendt herhjemme for Hunger Games-trilogien, som har fået stor succes både som bøger og som film. Gregor i Underlandet er skrevet før Hunger Games, men allerede da hun skrev denne bog, var hun en mesterlig fortæller med en god fantasi. Suzanne Collins skriver rigtig godt i et sprog, der er enkelt, men medrivende. Hun behøver ikke fortælle os, præcist hvad Gregor føler, for at man som læser kan dele hans smerte. Bogen henvender sig til et yngre publikum end Hunger Games, men selvom man er voksen, kan man sagtens få stor fornøjelse af den. En god historie bliver ikke dårlig, bare fordi man er voksen. Plottet er stramt komponeret og spændingen er underspillet, hvilket faktisk gør det endnu mere spændende.

Und dig selv en tur i Underlandet i sommerferien. Det er bestemt et besøg værd!

P.s. Den danske fantasy-forfatter Lene Kaaberbøl har skrevet en bog, som hedder Skyggeporten, der handlingsmæssigt minder om Gregor i Underlandet. Her er det bare en pige, som er hovedperson i stedet for en dreng. Suzanne Collins tager også temaet med 'forsvunden far under jorden' op igen i The Hunger Games, selvom jeg ikke her skal afsløre hvordan.