Glasgow-kysset af Craig Russell

krimi

Noir classic. Bind to i serien om privatdetektiven Lennox og 50´ernes Glasgow byder på et veldrejet og spændende plot, pistolskuds-kvikke bemærkninger, uberegnelige kvinder og flere farlige, firskårne forbrydere.

Eneste minus er hovedpersonen, hvis forhistorie og (selv)fremstilling efter min smag er for uoriginal og for tvungen, til at han som karakter ordentlig fænger.

Skallesmæk for skillingen

Demokratiets vugge havde stået i Athen, renæssancen var opstået i Firenze, og Glasgow havde forfinet skallesmækkeriet til en eksakt videnskab. Glasgowkysset, som det så kærligt blev kaldt ude i verden.
Som i forgængeren Lennox er det stor-kriminelle Glasgow i 1950’erne fortsat delt mellem tre forbryder-konger – en skrøbelig magtbalance, der meget nemt igen kan bluse ud i åben krig, de tre mistroiske gangsterbosser imellem. De tre selvudnævnte konger af den glasgowitiske underverden er: den grove, men bonde-snu Willie Sneddon, den intelligente ’handsome’ Jonny Cohen, og den psykotisk aggressive ’Hammer’ Murphy – og den ene er værre end den anden.

Lennox, privatdetektiven eller ’undersøgelsesagent’, som han ynder at omtale sit erhverv, har arbejdet på skift for de tre konger, men han forsøger nu så vidt mulig at holde sig på den rigtige side af loven udenfor kongernes sold.

Mord og fantomet John Largo

Det holder dog ikke særlig længe, for da bookmakeren og greyhound-opdrætteren Jimmy ’småpenge’ MacFarlane findes dræbt i sit hjem, udbeder kong Willie Sneddon sig Lennox tjeneste – et af den slags tilbud det af helbredsmæssige grunde er tilrådeligt ikke at afslå.
Lennox, der har plejet et mere end platonisk forhold til afdødes datter, skal undersøge hvad, og hvem der står bag dette drab. Samtidig hermed kontakter den underskønne Sheila Gainsborough Lennox for at få hans hjælp til at opspore sin forsvundne, forkælede lillebror, der tilsyneladende har begivet sig ud i noget alvorlig snavs.

Efterhånden viser de to sager sig naturligvis at hænge sammen og have noget at gøre med det mystiske fantom ’John Largo’- en mand, der hvis han eksisterer, er så indflydelsesrig, rig og farlig, at han uden at anstrenge kæberne kunne spise de tre glasgowitiske konger til en gang let morgenmad. Og også FBI dukker nu pludselig op og viser interesse for sagen.

Underholdende Glasgow-noir

Som i bind et er det skarpskårne plot, den mættede Glasgow-noir stemning, de grumme forbrydere, som er Russells force. For eksempler er dommedagsbødlen ’ let på tå’, der bærer dette ironiske navn, fordi hans speciale er at klippe tæer af med en boltsaks, morsomt fremstillet, ligeså mange af de hårdkogte under-eller overdrevne fyndige bemærkninger, som romanen er rig på – ’ visse ting er helt fremmed for en glasgowits bevidshed. Salat, tandlægebesøg. Tilgivelse.’
Hvor det til gengæld halter lidt, er det i den for genren tvungne nødvendige beskrivelse af den obligatorisk tyngende fortid. Den, der har gjort vor helt til den hårdkogte type, han er i dag, hvor ironien er skjold og kynismen det vigtigste våben. Lennox' canadiske baggrund og oplevelser under 2. verdenskrig mangler tyngde og dybe til at man rigtig tror på, at han engang, har været en anden.
Men godt underholdt er man helt sikkert i selskab med Craig Russell