Frygtens indeks af Rober Harris

krimi

En thriller og en opdateret (finans)version af den klassiske Frankenstein-historie om, hvad der kan ske, ikke når et kunstigt neandertaler-menneske tager over, men om hvad der kan hænde, når en kunstig hyperintelligens overtager handlen på børsen og kan forudsige aktiekurvernes stigning og fald.

Spændningskurven har Harris et solidt tag på, men uden megen viden om aktier, algoritme og computerteknologi kneb det noget for mig at følge med hele vejen gennem plottet.

Hvem er Hoffmann?

Der er en aura af mystik omkring den geniale/besatte videnskabsmand Dr. Alexander Hoffmann, der bor i det lukrative Schweiz og er en legende indenfor avanceret computerteknologi og algoritmer, hvilket nu giver ufatteligt store afkast på et ellers nervøst finansmarked.

Sabotage og nedsmeltning af det finansielle marked

Men en nat da han ligger og sover med sin smukke kunstnerkone Gabrielle, vågner Hoffmann ved lyden af et indbrudstyv, der til trods for alverdens sikkerhedsforanstaltninger er kommet ind i huset og slår Hoffmann ned.

Det bliver begyndelsen til én lang nedtur for Hoffmann, der må forsøge at hitte ud af, hvem der står bag forsøget på at komme ikke bare ham til livs, men også hans guldæg af et firma, og sågar vil vælte hele det finansielle marked. En hæsblæsende jagt tager sin begyndelse.

Aktuel og spændende, men noget stereotyp perontegning

Det er en interessant, tankevækkende og meget aktuel spændingshistorie, Harris disker op med. Som jeg oplevede det, var det bare lidt af et problem, hvis, man som jeg ikke helt begriber mekanismerne og termerne bag finansmarkedet.

Det er den veltunede spænding og jagt på sandheden, der driver bogen frem, mens personerne er noget stereotype og karikerede. Især synes jeg Hoffmans kone Gabrielle virker melodramatisk og lidt for irriterende sødladen – at hun pludselig vil vende ham og det mondæne liv ved Genevesøen ryggen, blot fordi den verdensfjerne videnskabsmand nu er milliardær, virker temmelig fjollet.

Jeg følte mig ok underholdt, men jeg synes slet ikke Frygtens indeks var så god, grundig og gennemarbejdet som f.eks. Harris’ bøger fra det antikke Rom.

NB. Hovedpersonens navn er nok ikke tilfældigt valgt, men virker oplagt at være en reference til den tyske, romantiske forfatter, ETA Hoffmann, hvis bog djævleeliksiren, om en munk, der efter at have drukket en djævleeliksir flygter fra klosteret, påtager sig en andens identitet og myrder alle, der kan afsløre ham, Harris’ hovedperson deler træk med.