Frygt grækeres gaver af Philip Kerr nr. 13 i Berlin Noir-serien

historie krimi

Bare fordi noget bliver lagt i ens skød OG er nydeligt pakket ind med bånd og sløjfer, så skal det ikke nødvendigvis regnes for en gave, som sporhunden Bernhard Gunther må sande i dette velsmurte seneste bind på dansk af Berlin noir-sagaen

I mørket er alle katte grå

Historien begynder i 1957 i Vesttyskland, hvor økonomien buldrer frem (Die Wirtschaftswunder), mens mange af de gamle nationalsocialister nu har skiftet ham og genopfundet sig selv som respektable demokrater og glødende europæere omkring kansler Adenauer.

Også den aldrende Bernie Gunther har fået ny identitet som Christof Ganz, der arbejder som portør eller lighusassistent i Bayern.

Og det er, da en overset bombe fra krigen eksploderer ved en gasbeholder, og to mennesker omkommer, at plottet sættes i gang, for det bringer uforvarende Gunther i kontakt med en ubehagelig gammel kending fra sin fortid i politietaten i Berlin, kriminalsekretær Schramma.

Schramma er en nazistiske bølle, der genkender Gunther og afpresser ham til at deltage i et røveri af en forestående pengeoverdragelse fra en DDR-agent til et nydannet socialdemokratisk parti.

En yderst speget affære, der bliver tilsat lidt ekstra krydderi, da Schramma kynisk afliver de involverede. Bernie undslipper med pengene, som han overbringer til sagføreren og politikeren Max Merten – stifteren af det nye parti, der synes at være uvidende om Stasis gustne motiver for donationen.

Græske fristelser

Som tak skaffer Merten Gunther et job som taksator for et forsikringsselskab, og som det første bliver Bernie sendt på ’arbejdsferie’ til Athen for at undersøge sin landsmand og tidligere kampdykker i Hitlers flåde, Siegfried Witzel. Hans skib, Doris, er gået ned, og nu gør Witzel store krav mod forsikringsselskabet.

Witzel bliver dog myrdet på makaber vis, og da Gunther er på gerningsstedet tvinger den græske efterforskningsleder ham til at bistå sig i opklaringen af forbrydelsen, da han mener, mordet trækker tråde tilbage til Tyskland, deportationen af de græske jøder under krigen og en eftersøgte krigsforbryder.

At sone sine synder

Yderligere krydderi tilsættes i form af en græsk femme fatale, grundrids af Grækenlands nyere historie, samt det jødiske Mossad på hævnfærd.

Kerr formår dog, som den dygtige krimiplotmager han var, at gribe de opkastede bolde og flette de mange tråde sammen til et overraskende plot med moralske komplikationer på alle niveauer.

Gunthers dødelighed presser sig på, men slutningen peger frem mod en form for soning i det definitivt sidste bind, som Kerr nåede at skrive før sin død, der på engelske har fået titlen Metropolis. Den vil jeg glæde mig til at læse.