Forfalskerne af Stefan Ruzowitzky

film og tv-serier

Lavmælt, original og bevægende tysk film om livet i en kz-lejr under 2. verdenskrig

Tysk film rykker for tiden med flere store internationale succeser som blandt andet: Goodbye Lenin(2003), Der Untergang,(2005 )De andres liv(2006) og Bader Meinhof Komplekset(2008). Fælles for de nævnte film er, at de beskæftiger sig med Tysklands righoldige og traumatiske historie i det 20. århundrede. Filmene fremstiller på nyskabende vis livet under de tre plager, der hjemsøgte Tyskland i det forgangne århundrede: nazismen, kommunismen og terrorismen. Også Forfalskerne fra 2008 sætter fortiden under lup.

Forfalskerne handler om den jødiske falskmøntner Sorowitsch, der under 2. verdenskrig bliver anholdt af nazisterne for sit falskneri og sat i den tyske KZ-lejr Sachsenhausen, lidt udenfor Berlin. Historien kunne for Sorowitsch have stoppet her, ved at han led samme frygtelige og korte skæbne som millioner af andre jøder, kommunister og hvem ellers nazisterne anså som pariaer.

Men historien tager en uvant drejning, da Sorowitschs evner til at forfalske penge nu kommer ham til god, da nazisterne vil have ham til at lede et forsøg på at forfalske engelske pund og amerikanske dollar. Til gengæld for arbejdet får Sorowitsch og de andre falskmøntnere langt bedre forhold at leve under end de andre KZ-fanger. Falskmønterne sidder dog i en alvorlig pine, idet de godt ved at deres arbejde er med til at forlænge tyskernes krigsindsats. Og hvis de nægter at udføre falskneriet, vil de blive henrettet.

Det er lykkedes, at skabe et spændende drama ud af historien og Karl Markovics er fortræffelig i rollen som den indesluttede, men ukuelige Sorowitsch.
Det er modigt og forfriskende, at filmen ikke overdænger seeren med KZ-lejrens ufattelige pinsler, men lade disse uhyrligheder udspille sig i periferien udenfor falskmøntnernes særlige afsnit i lejren. Det gør det faktisk kun mere uhyggeligt, fordi vi så, ligesom falskmøntnerne, kun gennem antydninger og enkelte sætninger selv må forestille os, hvad der foregår i de nazistiske dødslejre.

Det er en rigtig god film, der uden de store armbevægelser og letkøbt moralisering fortæller en væsentlig og gribende beretning.
Filmen bygger på en autentisk historie, idet nazisterne rent faktisk igangsatte Operation Bernhard, verdenshistoriens største falskmøntneri i Sachsenhausen. Hensigten var at oversvømme den engelske og amerikanske økonomi ved fremstilling af millioner af falske pund og dollars.