Dark Star af Alan Furst

historie krimi

Fornem historisk thriller, der både underholder og oplyser som en mørk stjerne på en blodrød himmel


1937 Et luftmensch i en verden af stål og bly

André Szara er en mand uden et egentligt ståsted. Han er en intellektuel drømmer uden fædreland og uden en fasttømret identitet.

Szara er russificeret polsk jøde med franske aner og forfatterambitioner, der har kæmpet i den russiske borgerkrig på den røde side, og nu ernærer sig som stjernejournalist på den sovjetiske partiavis Pravda.

Szara deler skæbne med så mange millioner andre i denne del af verden, der må finde sig i at agerer kastebold for de store ærgerrige imperiers ambitioner, og som må kæmpe for blot at holde sig i live.

På yiddish er der ligefrem er et ord, der betegner sådan et upraktisk, drømmende menneske uden fast rod i verden: et Luftmensch. Sådan et er Szara, der hidtil har haft held til at overleve de polske pogromer, den russiske borgerkrig og indtil videre også har klaret sig fri af de stalinistiske udrensninger.

Nettet strammes

Men skæbnen eller rettere skæbnens vogtere i skikkelse af NKVD har planer om at indfange den frit flyvende fugl i de politiske intrigers mørke spil. Szara bliver kontaktet af en person fra NKVD eller GRU(det sovjetiske militærs efterretningstjeneste) og bliver bedt om en lille tjeneste, der dog hurtigt viser sig langt farligere end Szara først havde antaget.

Men hvis man har livet kært, og det har Szara, siger man ikke nej til at gøre staten en tjeneste, når de stalinistiske skueprocesser står på sit højeste og den paranoide jagt på trotskistiske afvigere griber om sig, så snart enhver kan udråbes som kætter.

Som trotskij citatet der indleder bogen, nådesløst slår fast : ’You may not be interested in war, but war is interested in you’.

Gråzoner og skiftende alliancer

Szara sendes til Prag for at hente en kuffert, der viser sig at indeholde detaljerede oplysninger om et højtstående medlem af magteliten i Kreml, der skal have ageret spion for Zarens hemmelige politi Okhrana.

Denne nogen viser sig snart at være ingen ringere end Stålmanden selv, Josef Stalin.
Ukendte kræfter ønsker, at Szara skal skrive den ’sande’ historie om Stalin og dermed samtidig underskrive sin egen dødsdom.

Men historien tager uventede drejninger, og snart bliver venner fjender, og fjender venner i et grumset spil, hvor gråzonerne er mange og det enkelte individs moralske kompas snurrer rundt i forvildede cirkler.

Szara og læseren kommer vidt omkring i såvel den indre udforskning af integritet, som i et højspændt Europa, hvor turen går til brændpunkterne: Paris, Moskva, Prag, Berlin.

Intens, realistisk og skræmmende

Perioden kommer til live gennem forfatterens sikre greb om de storpolitiske forhold, balancer og skiftende alliancer; de præcise tidstypiske referencer; og ved et underspillet sprog, der meget elegant fletter oplysninger, indre dialog og overvejelser sammen med et meget kompliceret plot.

Det giver fortællingen en skræmmende realisme og nærhed, der gør at læseren (næsten) på egen krop føler, hvad det vil sige at blive jagtet af NKVD eller Gestapo og at være jøde i en meget uvenlig verden.

Indimellem syntes jeg, at romanen er lige ved at kamme over i detaljerigdom, og at det derfor kneb for mig at holde rede på de mange forskellige personer, som Szara stifter bekendtskab med især mens han befinder sig i Paris.

Men plottet, hovedpersonen og den særdeles raffinerede skildring gør bogen til elementært spændende læsning. Og så får man i tilgift en meget grundig lektion i Historie, og dens indvirkning på det enkelte individ.