Bedragets rødder af James Forrester

historie krimi

Hæsblæsende jagt på farligt dokument i selskab med en herold og en sørøver. Bogen er andet bind i den historiske thriller-serie med William Harley.


Hot potato

Vi befinder os i Tudortidens urolige England i det herrens år 1564. William Harley, Clarenceux King of Arms, kongens herold og bogens hovedperson er i den prekære situation, at han vogter et dokument, der er så kompromitterende at det kan styrte den protestantiske dronning Elizabeth fra tronen.

William er selv katolik, hvilket ingenlunde er ufarligt, og han ser med voldsom uvilje på den undertrykkelse og jagt på papister, som Henrik den VIII indledte med reformationen og ophævelsen af klostrene.

Herolden er derfor fristet til at bruge dokumentet mod de protestantiske undertrykkere, men tør dog ikke, da han fra tidligere (bind et, Helligt forræderi) har en klar forestilling om, hvilke dødsensfarlige kræfter han er oppe imod.

Blodigt bedrag og beskidte intriger

Da det nu er en tid, hvor magtkampene mellem de forskellige trosretninger bølger frem og tilbage, med den katolske Mary Stuart af Skotland i kulissen, er der selvfølgelig mange, der er interesseret i heroldens dokument.
Og en dag er det til William Harleys rædsel forsvundet, stjålet, uvist af hvem, men Williams mistanke falder snart på en orden af katolske sympatisører kendt som Ridderne af det runde bord.

Dronningens statssekretær, William Cecil er en mand med øjne på stilke og et hjerte af jern, og da hans brutale håndlanger, Francis Walsingham, får fingre i en kodet besked fra de omtalte katolske riddere til en grevinde, der er kendt for at nære sympati for den katolske sag, så er fanden løs i Londons skidne gader, for William Cecil bliver overbevist om at hans navnebror, herolden, har i sinde at bruge dokumentet; og så bliver det (igen) ikke sjovt at være i Willam Harleys hoser. Herolden er snart viklet ind i et edderkoppespind af sammensværgelser, intriger, bedrag og løgne.

Så meget skal afsløret at hjælpen kommer fra en uventet kant i form af den karismatiske, men farlige pirat, Raw Carew, og de to må så ved fælles kraft forsøge at finde vejen ud af den lurende edderkops spind i tide, så de og landet frelses for nok et blodigt endeligt.

I fuld galop

Tempoet er højt, den historiske kulisse er på plads, og det mærkes tydeligt at historikeren James Forrester har en stor viden om Tudortidens England – fra politiske intriger til hverdagslivet i hovedstaden. Det er oplagt at sammenligne Bedraget rødder og dens forgænger med C.j. Sansoms Matthew Shardlake-serie: hvor tempoet nok er højere i Forresters historiske thrillers, der er sproget, især beskrivelserne af personernes indre liv mere subtilt og nuanceret hos C.j. Sansom.

Bogens billedsprog er efter min smag lidt for oppustet og kan til tider virke anstrengt, søgt poetisk med svulmende, retfærdige hjerter og grådfyldte, troskyldige øjne. Ligesådan er der steder, hvor dialogen virker kunstig, mere henvendt til læseren.
Men hvis man ser bort fra disse indvendinger, er Bedragets rødder en elementært spændende og velresearchet historisk thriller fra en højdramatisk periode i Englands historie.

Ps: Forfatteren kan opleves lørdag og søndag på bogforum, hvor han sammen med Martin Jensen og Weekendavisens Bo Bjørnvig skal tale om historiske kriminalgåder.